(6 porties)

Pap! Wat ons betreft kun je er niet vroeg genoeg mee beginnen. Pap is voedzaam, snel en heel eenvoudig aan te passen naar ieders smaak. In Easy Peasy Family geven we je drie ‘overnight oats’ recepten voor koude varianten die je de dag van te voren kunt (moet) klaarmaken en die een dag of drie goed blijven in de koelkast. Een uitkomst voor de altijd-haast-in-de-ochtend-gezinnen. Bijkomend voordeel: veel granen, zaden, pitten en noten zijn makkelijker te verteren als ze een nachtje hebben mogen weken. Hieronder alvast het recept voor de rijstepap met amandelmelk, banaan en rode besjes.

Deze koude rijstepap maak je de avond van tevoren klaar, bijvoorbeeld van een restje rijst dat is overgebleven na de avondmaaltijd (let op: bewaar rijst niet langer dan 1 dag!). Je kunt de rijstepap natuurlijk ook warm bereiden in de ochtend.

  • 400 gram gekookte zilvervliesrijst
  • 250 milliliter amandelmelk (of kokosmelk voor een extra zoete variant)
  • 2 theelepels vanillepoeder (of het merg van een vanillepeul)
  • 2 bananen
  • rode besjes, om mee te garneren
  • beetje hennepzaad
  • eventueel 1 theelepel honing
  • 2 eetlepels quinoazaden of -vlokken

Houd een klein kopje rijst apart, doe de rest van de rijst in een pannetje en voeg hier de amandelmelk, vanille en bananen aan toe. Roer even goed door en verwarm een beetje. Pureer het rijstmengsel grof. Voeg hierna de rijst toe die je apart had gehouden en laat het geheel nog even zachtjes sudderen. Dien de rijstepap direct op of bewaar hem in een glazen pot of bakje in de koelkast om ’m de volgende ochtend koud te serveren. Goed voor 4 grote of 6 kleine porties. Garneer de pap met rode besjes, banaan, hennepzaad en eventueel nog wat honing.

*Dit recept is afkomstig uit Easy Peasy Family, verkrijgbaar vanaf eind september 2015