Gekocht in de supermarkt of besteld als take away is pizza vaak niet het meest voedzame en gezonde idee. Waardoor pizza onterecht een ongezond imago heeft gekregen terwijl het gerecht juist zo geschikt is voor allerlei toepassingen en ingrediënten. Met deze recepten maak je ook de pizza voor je kids een stuk gezonder.

Nodig (1 pizza*)

  • 150 gram speltmeel
  • 100 ml lauw water
  • 1 tl gedroogde gist
  • 1 el olijfolie, snufje zeezout
  • rond bakblik
  • gestoomde, graatvrije makreel
  • biologische tomatensaus
  • groene groenten naar keuze,
  • bijv. courgette, broccoli, spinazie
  • groene kruiden naar keuze,
  • bijv. basilicum, rucola
  • 30 gram zachte geitenkaas
  • klein handje haricots verts (gedopt en in kleine stukjes gesnipperd)

*LET OP: heb je een Easy Peasy eerste druk? (dat kun je terug vinden in het colofon) dan zijn er wat ingrediënten weggevallen voor de bodem. Mocht je de bodem zelf willen maken, gebruik dan bovenstaande ingrediënten!

Bereiden:

Voor de bodem: meng de droge ingrediënten voor de bodem (het meel, gist & zout) en voeg hier het water samen met de olie aan toe, kneed het tot een deeg en laat het een paar uur rijzen. Verwarm de oven voor op 180 graden, leg het deeg ongeveer 1 cm dik in de bakvorm en bak het in 15 à 20 minuten tot een pizzabodem.

Was de groenten en hak ze in stukken. Stoom of wok ze gaar. Voeg de tomatensaus toe en laat het nog even zachtjes koken. Breng het op smaak met verse kruiden en pureer het tot een tomaten-groentesaus. Stoom ondertussen ook de haricots verts kort.

Verdeel de saus over de pizzabodem. Beleg die alvast met een beetje geitenkaas en zet de bodem nog 5 à 8 minuten in de oven om af te bakken. Beleg de pizza hierna met makreel en garneer het met kruiden en haricots verts.

Enjoy!