De werking van jouw nieuwe zonnepanelen

Het laten installeren van zonnepanelen op het dak is in bijna alle gevallen een goed idee. Door te kiezen voor zonnepanelen zal jouw huis gebruik kunnen gaan maken van groene stroom. De zonnestralen van onze prachtige grote vuurbal worden door zonnepanelen namelijk opgevangen. Hierdoor is het dankzij de zonnepanelen mogelijk om deze stralen om te zetten in energie, dat in het huis gebruikt kan worden. Dankzij deze energie hoef je bijvoorbeeld niet meer te betalen voor de energierekening van een energiemaatschappij. Jij kan met zonnepanelen namelijk jouw eigen energie opwekken. Zo zal je geld kunnen gaan besparen door de zonnepanelen op het dak. Toch is het hiervoor wel handig om globaal te weten hoe deze zonnepanelen op jouw dak precies te werk zullen gaan. Alleen dan zal jij namelijk ook de beste keuze voor zonnepanelen op jouw dak kunnen gaan maken. 

Omvormers 

Zonnepanelen omvormers zijn een erg belangrijk onderdeel van de zonnepanelen. Zonder deze omvormers zal het namelijk niet mogelijk zijn om de stralen van de zon om te gaan zetten tot energie waarmee jij thuis jouw waterkoker aan kan gaan zetten of de mobiele telefoon mee kan gaan opladen. In het huis maken we allemaal gebruik van 230 volt wisselstroom. Dat is in eerste instantie echter niet de energie dat door de zonnepanelen opgevangen zal worden. De zonnepanelen vangen namelijk gelijkstroom op. Niet ieder zonnepaneel zal alleen op dezelfde wijze de zonne-energie gaan opvangen. Daarom zijn er verschillende soorten omvormers die bij de zonnepanelen gebruikt kunnen worden. Afhankelijk van jouw zonnepanelen is er echter altijd een omvormer dat de stroom op de best mogelijke manier kan gaan omzetten. 

 

Optimizers 

Optimizers zijn ook een belangrijk onderdeel van de zonnepanelen. Toch zal niet ieder dak met panelen een optimizer nodig gaan hebben. Optimizers zonnepanelen zijn speciale soorten zonnepanelen. In de basis zal de optimizer ervoor gaan zorgen dat de panelen de maximaal haalbare hoeveelheid aan energie zullen gaan gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld niet gedurende de hele dag de zon op het dak hebt staan door schaduw, zal je een optimizer goed kunnen gaan gebruiken bij de zonnepanelen. Wanneer een paar panelen minder zon zullen opvangen, zorgt de werking van de optimizer dat er toch nog zo veel mogelijk energie opgevangen zal gaan worden door de zonnepanelen op het dak die wel genoeg zon opvangen. Op deze manier maakt de optimizer dus eigenlijk dat alle panelen op de best mogelijke wijze zullen blijven presteren op jouw dak.