Een aanbouw bouwen: de checklist

Je hebt de woning waar je een ton voor over hebt geboden binnen, je baalt over hoe de markt nu is maar je bent blij dat de woning die je wilde nu dan echt jouw woning is. Bij de bezichtiging zag je al veel potentie voor een aanbouw, deze zou de waarde voor de woning zelfs na deze gekte op de woningmarkt nog omhoog duwen. Wees er zeker van dat je deze aanbouw goed plant.

De vergunning

Voor sommige aanbouwen is er een vergunning nodig, voor sommigen niet. Zoek goed uit of dit het geval is, het ontbreken van een vergunning voor je gedroomde aanbouw kan voor veel problemen en flinke boetes zorgen. In erg veel gevallen is namelijk een vergunning wel nodig ondanks dat het plan voor de aanbouw voldoet aan alle basisregels van het Bouwbesluit omdat dit in jouw gemeente zo is. Check daarom altijd met je gemeente voordat je een aanbouw aan je woning toevoegt.

De structuur

Tegenwoordig is het steeds makkelijker om een aanbouw te bouwen. Het is niet meer nodig om alles uit te meten en uit te tekenen, er zijn vaak voorgetekende modellen die je zó aan je woning kan toevoegen. Je hebt vast wel gehoord van de term ‘te goed om waar te zijn’. Dit is vaak zo met de vooraf gebouwde oftewel ‘prefab’ aanbouwen. Er valt niet te ontkennen dat deze aanbouwen werken voor sommige woningen maar we raden sterk aan om alles voor jouw woning goed op te meten en zeker te zijn dat de aanbouw die je aan je woning gaat toevoegen daadwerkelijk zal passen. Er zijn veel eisen voor een aanbouw.

Het dak

Wellicht het belangrijkste gedeelte van je aanbouw in het dak. Het dak is het gedeelte van de aanbouw die alles veilig van alle weersomstandigheden houdt. Hierom moet het dak ook aan veel regels voldoen, per het Bouwbesluit. Een epdm dak is een goedkope en effectieve optie hiervoor, zeer geschikt voor platte of schuine daken voor je aanbouw. Gezien de strikte eisen voor een aanbouw is dit een goede optie. Vergeet bij het bouwen van je dak niet de daktrim, een belangrijk onderdeel van het dak.

De functie

In sommige gemeenten gaat de aanvraag voor een aanbouw verder dan de ruimte en het volgen van de regels besloten in het Bouwbesluit. De functie van de aanbouw kan ook een rol spelen in het verkrijgen van een vergunning. Zorg ervoor dat je hierover goed nadenkt. Aan de andere kant heb je de gemeenten waar dit niks uitmaakt. Hier kun je je uitleven voor de functie. Denk aan een mancave, een extra garage of een speelruimte voor de kinderen.