Wel of geen examentraining, zo maak je de keuze!

Examentraining, we horen dit fenomeen steeds vaker voorbij komen. Het is een training om studenten beter voor te bereiden op hun examens. Dit zijn bijvoorbeeld examens voor hun examenjaar in het middelbaar onderwijs maar ook andere studenten kunnen examentraining volgen. Maar is een examentraining nou wel de juiste keuze en hoe zit dat met de kosten. Wil je graag meer weten over examentraining? We hebben in dit blog alle informatie voor je op een rijtje gezet!

Examentraining, wat is het?

Een examentraining is een cursus, buiten schooltijd, waarin er extra begeleiding wordt gegeven om de student beter voor te bereiden op een tentamen. Tijdens deze cursus wordt er intensief gewerkt met de leerstof dat aansluit bij een tentamen. Deze voorbereiding gebeurt in kleine groepen waarin studenten gezamenlijk of alleen hiermee bezig zijn. Een examentraining duurt vaak maar enkele dagen en kan soms net even dat extra duwtje in de rug geven. Vooral voor studenten die moeite hebben met de leerstof kan dit zeer motiverend werken maar niet alleen voor deze studenten bestaat de examentraining. Ook voor studenten die faalangst hebben of het lastig vinden om zichzelf te motiveren of te concentreren kan deze training een uitkomst zijn. Deze trainingen worden vaak door externe partijen aangeboden en dus niet door de school zelf. Dit maakt dat de trainingen niet gratis zijn en ouders dus zelf een (behoorlijk) bedrag ervoor moeten betalen. Sommige studenten hebben er zeker baat bij maar het is niet voor iedere student ideaal.

Waar volg je de training?

De training wordt door verschillende partijen aangeboden op verschillende locaties. Bijna iedere grote stad in Nederland heeft wel een aantal locaties waar een examentraining gevolgd kan worden. Voor de studenten is het meestal wel zo fijn als die in de omgeving (van school) gebeurt. Doordat verschillende externe partijen deze trainingen aanbieden kan de prijs onderling nogal verschillen. De gemiddelde marktprijs, om het zo maar even te noemen, is een goede prijs om aan vast te houden. Partijen die een heel hogere prijs vragen kunnen uiteraard beter zijn maar dit hoeft lang niet altijd zo te zijn. Het is ook goed om te kijken naar reviews van andere studenten/ouders zodat je, je een beeld kan vormen over wat je kan en mag verwachten van deze training. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de personen die deze trainingen geven, de leraar dus. Er zijn studenten die deze trainingen opzetten en bevoegde docenten. De een hoeft niet perse beter te zijn dan de ander maar van bevoegde docenten mag je er natuurlijk wel van uitgaan dat ze hun vak kennen.

Voor- en nadelen op een rijtje

Zoals alle dingen in het leven heeft ook een examentraining zo zijn voordelen en nadelen. De voordelen zijn dat de student intensieve begeleiding krijgt, de slagingskans wordt vergroot en meer zelfvertrouwen krijgt. De nadelen zijn dat er een prijskaartje aan hangt en dat het niet voor iedere student even relevant is. Of de voordelen opwegen tegen de nadelen is uiteraard helemaal aan jou.