Waar zit palmolie in?

Je hebt vast wel eens van palmolie gehoord. Een heus superproduct die wereldwijd in grote maat wordt geproduceerd én geconsumeerd. Na China is de EU de grootste importeur ter wereld. Maar waar komt dit geweldige product vandaan? En waar wordt het allemaal voor gebruikt? What is palm oil?

Waar komt het vandaan?

De oliepalm groeit rondom het gebied van de evenaar. Wereldwijd de grootste producenten bevinden zich in Zuidoost-Azië. Daarbij staat Indonesië stipt op nummer 1. De driehonderdduizend hectare aan grond die wordt gebruikt voor deze palmen levert maar liefst 115 miljoen(!) ton palmolie per jaar op.

Als we kijken naar het Afrikaanse continent is Nigeria de grootste producent met bijna acht miljoen ton per jaar. Op Zuid-Amerikaans grondgebied neemt Colombia de leiding met bijna zes miljoen ton per jaar.

Het zijn allemaal grote aantallen. En deze grote aantallen moeten allemaal per olietanker vervoert worden naar Nederland, voordat het belandt in een van onze dagelijkse producten. En als het dan is aangekomen in de Nederlandse havens, begint het volgende proces: het verwerken tot een product.

Waar zit palmolie in?

In veel dagelijkse producten zit palmolie zonder dat jij het door hebt. Dit heeft een paar belangrijke redenen. Allereerst is het een duurzame vervanger van aardolie. Het is geen fossiele brandstof en dus kan het in de toekomst alleen maar belangrijker worden. Gefocust op de voedselsector, biedt het veel kansen vanwege de smakeloosheid. Hierdoor kunnen fabrikanten hun gewenste textuur behalen zonder de smaak al te veel te beïnvloeden.

Babyvoeding bijvoorbeeld, heeft een hoog gehalte palmolie. De reden hiervoor draait puur om omzet. Palmolie is namelijk stukken goedkoper dan het gebruik van melkvet.

Ook datgeen wat je elke ochtend op je boterham smeert, bevat palmolie. Chocopasta bijvoorbeeld, of pindakaas. Dankzij palmolie scheid de olie zich niet van de andere ingrediënten, waardoor er geen laag olie aan het oppervlak zal drijven. Niet alleen datgeen wat je op je brood smeert bevat het, ook het brood zelfs. Ook andere, drogere substanties zoals soepstengels of cruesli bevatten palmolie. Gek he?

En als je dan je bammetje op hebt en je onder de douche stapt, je make-up doet of je tandenpoets kom je wederom in aanraking met…juist: palmolie. De cosmetische wereld is er dol op!

Je bammetje is op, je bent fris en klaar om te gaan, tijd voor de laatste stap: onderweg naar het werk. En ook daar komt palmolie om de hoek kijken. Ditmaal in vorm van biodiesel. Meer dan de helft van de door de EU geïmporteerde palmolie wordt gebruikt voor het maken van biodiesel.

Nu je weet waar het vandaan komt en wat ervan wordt gemaakt kan je er misschien vaker bij stilstaan als je palmolie gebruikt. Is palmolie de toekomst?