Babynamen kiezen: dit zegt de Naamwet erover

Een babynaam kiezen is een belangrijke, leuke en misschien de moeilijkste taak waar je over na moet denken tijdens je zwangerschap. Een naam geeft je een identiteit en is iets waardoor mensen je herkennen. Om te voorkomen dat je een naam voor je kindje kiest die wordt afgekeurd, leggen we je hieronder uit wat er in de wetgeving over babynamen staat. Zo kies jij de perfectie naam voor je pasgeboren baby.

Naamwet

De Nederlandse wet is erg soepel wat de voornaamgeving betreft. Je mag je kind in principe noemen zoals je wilt, op twee uitzonderingen na. Namen die ‘ongepast’ zijn en achternamen die niet gebruikelijk zijn als voornaam, worden geweigerd. De Naamwet maakt verder ook geen onderscheid tussen jongensnamen en meisjesnamen.

Ongepaste babynamen

Nu vraag je je misschien af: wat is dan ongepast? Dat wordt bepaald door de ambtenaar van de burgerlijke stand. Wanneer hij of zij een naam ongepast vindt, wordt de naam afgekeurd. Als de ouders bij hun standpunt blijven, mag de ambtenaar zelf een naam kiezen. In principe bestaat er ook geen regel over het aantal namen dat je een kind mag geven. Maar als je erg veel namen kiest, kan de ambtenaar van de burgerlijke stand dit beoordelen als ongepast en moeten de ouders het aanpassen.

Afkortingen en achternamen

Het gebeurt best vaak dat bepaalde combinaties van namen worden geweigerd als bijvoorbeeld de voorletters bij elkaar een vreemd woord vormen. Denk aan Niek Albertus Zacharias Ibo (N.A.Z.I.). Daarnaast keurt de wet ook voornamen die gebruikelijk zijn als achternaam af. Denk hierbij aan namen zoals Vos, Bakker, Jansen, Meijer, etc. Bloem en Vlinder zijn voorbeelden van namen die wel zijn goedgekeurd. Beide komen zowel voor als voornaam en achternaam.

Tips bij het kiezen van babynamen

Bij het kiezen van een naam voor je baby, is het handig om met een aantal dingen rekening te houden. Een naam kan in eerste instantie niet ongepast of raar klinken, maar toch kan het lonen om de naam even te googelen. Het kan zo zijn dat een naam in het Nederlands erg leuk klinkt, maar het in een andere taal opeens niet meer zo fraai is. Bij het kiezen van een babynaam is het ook handig om rekening te houden met dat jouw lieve pasgeboren kindje straks groter wordt. Een naam zoals floortje of flipje kan misschien minder passen als hij of zij straks groter is.