Bijna iedereen kent het wel. Wanneer je net ligt te slapen, hoor je het gezoem van een mug bij je oor. Een mug is slechts heel klein, maar kan behoorlijk wat overlast veroorzaken. Zo houdt het beestje jou met zijn gezoem uit je slaap. En daarnaast kan een mug met zijn steken voor vervelende huidklachten zorgen. Vooral in de zomermaanden neemt de muggenpopulatie en daarmee de muggenoverlast toe.
Hoe ontstaat een muggenplaag?
De situatie waarin een zoemende mug jou uit je slaapt houdt, komt voornamelijk in de zomer voor. Maar hoe zit dat precies? Hoe ontstaat een muggenplaag? Dat je vooral in de zomer veel muggen ziet is niet voor niets. De weersomstandigheden hebben namelijk een grote invloed op het ontstaan van een muggenplaag. Heeft het bijvoorbeeld een periode veel geregend en zijn er daardoor volop stilstaande wateren ontstaan? En volgt daarop een warme en droge periode? Dan zullen de larven van de muggen in de stilstaande wateren massaal uitkomen. Al de vrouwelijke muggen die hieruit voortkomen, gaan op zoek naar mensenbloed. Muggen bestrijden in het geval van een muggenplaag is dus raadzaam.
Zo gevaarlijk zijn muggen
Muggen worden vaak als irritant betiteld. Het zijn immers deze zoemende beestjes die in de zomer veel mensen uit hun slaap houden. Maar zijn muggen naast irritant eigenlijk ook gevaarlijk? Ja en nee. Een muggensteek zal in de meeste gevallen enkel jeukklachten geven. Dit is vervelend, maar niet gevaarlijk. Echter, sommige mensen zijn allergisch voor het gif van een mug. In dat geval kan een muggensteek een allergische reactie veroorzaken die voor hevige klachten kan zorgen. Muggen kunnen daarnaast dodelijke ziektes met zich meedragen, zoals bijvoorbeeld de malariamug. Maar deze muggensoort komt gelukkig niet in Nederland voor. Toch kan het bestrijden van muggen in Nederland bij muggenoverlast wel wenselijk zijn.
Muggenoverlast zelf voorkomen
Iedereen vindt muggen vervelend en wil de muggenoverlast in de zomer zo veel mogelijk beperken. Maar hoe doe je dat? Wat kun je zelf doen om muggenoverlast te voorkomen? Om hulp te krijgen om een muggenplaag te verhelpen, kan je de hulp van https://beestjeskwijt.nl/ inschakelen. Een muggenplaag ontstaat in stilstaand water. Het is daarom zaak om stilstaand water te voorkomen. Laat met warm weer bijvoorbeeld geen water in de gieter staan. Heb je een vijver? Breng deze dan in beweging en voorkom dat hier een muggenplaag kan ontstaan. Daarnaast is het slim om je dakgoot regelmatig op stilstaand water te controleren. Tot slot biedt een hor, klamboe of antimuggenspray extra bescherming tegen muggen in de zomer. Er zijn dus verschillende dingen die je zelf kunt doen om muggenoverlast te voorkomen.