Natuurlijk moet er in huis geleefd worden. Maar huishoudelijke klusjes moeten ook worden geklaard. Klusjes onder de gezinsleden verdelen bespaart niet alleen tijd: door je kinderen mee te laten helpen in het huishouden leer je ze verantwoordelijkheden dragen. Ook geeft je ze het gevoel dat ze meetellen.
Tips voor je schoonmaakschema
Met een schoonmaakrooster voor het hele gezin is het altijd duidelijk wie wat moet doen en op welke dag. Wil je een rooster maken maar weet je even niet waar te beginnen? Volg dan deze praktische tips:
- Niet alle klusjes passen in het schoonmaakrooster. Zoals de dakgoot schoonmaken. Hou daarom elk voor- en najaar wat tijd apart voor dit soort periodieke klusjes. Of besteed de klus uit aan een loodgieter.
- Hetzelfde geldt voor de schoorsteen vegen. Maak op tijd een afspraak met een schoorsteenveger zodat jullie ook komende winter weer veilig en zorgeloos kunnen stoken.
- Plan de grotere huishoudklusjes in op de dagen dat je niet hoeft te werken. Daarmee maak je het jezelf een stuk makkelijker.
- Heb je doordeweeks vaak geen zin om te koken? Reserveer dan op een vrije dag wat tijd voor een mealprep. Door steeds grote porties te koken en de extra porties in te vriezen, heb je de hele week door een huisgemaakte maaltijd in huis.
- Hoe eerder je je kinderen aanleert om mee te helpen in het huishouden, hoe beter. Kinderen vanaf 2 jaar kun je spelenderwijs leren om bijvoorbeeld hun speelgoed op te ruimen en hun eigen jas of schoenen op de juiste plek te zetten.
- Kinderen vanaf 4 jaar kun je vragen om zelf hun kamer op te ruimen, hun bed op te maken, hun sokken bij elkaar te zoeken, en de tafel te dekken.
- Kinderen vanaf 6 jaar kunnen prima meehelpen met het ophangen/opvouwen van de was en de voorbereiding in de keuken. Denk aan eenvoudige taken zoals het wassen van de groente of het verzamelen van ingrediënten.
- Oudere kinderen vanaf 8 jaar kun je gerust vragen om mee te helpen met stofzuigen, het bereiden van makkelijke maaltijden, het lappen van de ramen en het dweilen van de vloer.
- Maak voor alle kinderen een schema waar hun eigen naam op staat. Zo begrijpen ze beter dat hun hulp er echt toe doet en zullen ze zich extra gemotiveerd voelen om mee te helpen.
- Om jonge kinderen nog meer te motiveren kun je ze stickers geven als de week erop zit. Spreek met ze af dat zodra ze bijvoorbeeld 5 of 10 stickers hebben verdiend, ze een klein cadeautje of een andere beloning mogen uitkiezen.
- Als je kinderen wat ouder zijn, dan kun je ze belonen met zakgeld wat ze in hun spaarpot kunnen doen. Op die manier begrijpen ze beter dat iedereen moet werken voor zijn geld. Bovendien leren ze hierdoor de waarde van geld en hoe je voor iets kunt sparen.