Met deze wijnen kun je ultiem ontspannen op een warme zomeravond

Wanneer we overdag in de volle zon zitten, drinken we het liefst een frisse witte wijn als Pinot Grigio of een verkoelend glas fruitige rosé wijn. Maar als de zon langzaamaan ondergaat, dan mogen er best andere wijnen op tafel getoverd worden.

Van fris naar vol

Op een warme zomeravond is een frisse wijn nog altijd heerlijk, maar het mag ook een wat vollere frisse wijn zijn. Zo hoeft een Chardonnay niet altijd vol en zwaar te zijn. Kies voor een Chardonnay met weinig tot geen houtrijping om wel een wat vollere wijn te hebben die tegelijkertijd nog wel wat fris heeft. Een witte wijn uit de Rhône, op basis van druivenrassen als Marsanne, Roussanne, Clairette, Bourboulenc en/of witte Grenache, is ook wat steviger en voller van smaak. Een Verdejo uit Spanje is naast een heerlijke borrelwijn ook uitstekend om bij een diner te serveren. Dankzij de kruidigheid in de wijn, kan een Verdejo flink wat gerechten aan.

Zomers rood

In de zomer mag er ook zeker rood gedronken worden. Er zijn zelfs druivenrassen die zich zelfs uitstekend lenen voor een zwoele zomeravond. Wijnen van Pinot Noir (Spätburgunder in Duitsland), Gamay (wijnen uit de Beaujolais) en de Italiaanse Corvina, kunnen prima op 14 tot 16 graden geschonken worden. Voorbeelden van wijnen met Corvina zijn Bardolino en Valpolicella. Ga dan wel voor de basis Valpolicella en niet voor een Amarone della Valpolicella of Ripasso.

Rosé met power

Niet alle rosé heeft zo’n kenmerkende bleke kleur als rosé uit de Franse Provence. In Spanje bijvoorbeeld zijn de rosé wijnen vaak veel donkerder. Het is een misvatting dat een donkere kleur staat voor een zoete rosé. De kleur heeft puur te maken met het gebruikte druivenras en hoe lang de schillen met het sap hebben mee geweekt. Tijdens dat proces wordt de kleur uit de schillen namelijk onttrokken. Vaak zijn wijnen met een wat donkere kleur ook wat meer uitgesproken van smaak.

Barbecue

Bij de barbecue mag er best gekozen worden voor een wat meer krachtige wijn om al die verschillende smaken aan te kunnen. Ook hier passen de rode wijnen die je licht kunt koelen prima, maar een kruidige rode wijn uit Rhône is ook heerlijk bij al dat kruidige vlees van de barbecue. Ligt er veel vis op de barbecue? Kies dan voor Chardonnay of duik Oostenrijk in en ga voor een Grüner Veltliner. Het pepertje en de kruiden die je in de wijn kan proeven, maken het een uitstekende combinatie.