Een speelhuisje maken voor de kinderen doe je met timmerhout

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een speelhuisje voor je kinderen kant en klaar aan te schaffen. Maar zeg het maar eerlijk: zo'n kunststof object in de tuin verhoogt nu niet direct de feestvreugde. Daarbij verkleurt het plastic al na één zonnige zomer en kun je er verder geen aanbouw of andere verbeteringen aan aanbrengen. En dus is het veel leuker om zelf een speelhuisje voor je kinderen te maken. Hiervoor heb je timmerhout nodig, dit bestel je snel en gemakkelijk online. Timmerhout is gemakkelijk te be- en verwerken en laat zich ook nog eens gemakkelijk schilderen. Je kunt met timmerhout alle kanten op!

Timmerhout is vooral zacht hout

Wil je een speelhuisje voor je jonge kinderen waar later je kleinkinderen ook nog in kunnen spelen? Dan kun je beter tuinhout kopen. Maar vergis je niet: tuinhout is een stuk harder en dus moeilijker te bewerken. Timmerhout is ideaal voor een speelhuisje, juist omdat het niet zo moeilijk te bewerken is. Je kunt met redelijk simpele gereedschappen al een heel eind komen. Een ander voordeel is dat je met dit hout heel gemakkelijk aanpassingen kunt doen aan het speelhuisje. Zo kun je een veranda maken of een schuurtje dat precies bij het speelhuisje past.

Hou er rekening mee dat hout een natuurlijk materiaal is

Het is altijd verstandig om ervoor te zorgen dat het speelhuisje dat je wilt gaan bouwen niet direct in contact staat met de tuinaarde. Zorg dat het huisje op (rubber) tegels wordt geplaatst. Dit voorkomt dat de onderste planken of balken gaan rotten. Ook is het altijd belangrijk om het timmerhout goed te behandelen met beits of verf. Bij voorkeur twee keer: één keer voor je het huisje in elkaar zet en één keer als het huisje klaar is. Voor de definitieve afwerking. Om te voorkomen dat het huisje na verloop van tijd zwakke plekken gaat vertonen is het slim om het één keer per jaar goed te inspecteren en – waar nodig – te behandelen.

En wat denk je van de inrichting?

Een speelhuisje is pas echt leuk als je kinderen er daadwerkelijk in kunnen spelen. Als ze kunnen zitten op (zelfgemaakte) stoelen aan een (zelfgemaakte) tafel. Het is daarom wel van belang om vooraf met je kinderen te overleggen wat ze willen spelen in het huisje. Is het vooral een plek om met auto's of poppen te spelen, dan is het wellicht voldoende om een lekker warm vloerkleed op de vloer te leggen.